Vi har sammanställt en guide till dig som vill starta en ekonomisk förening eller vill lära dig mer om föreningsformen.
Om du inte hittar svar på dina funderingar i nedanstående punkter har vi en FAQ-sida som tar upp fler vanliga frågor och funderingar.
Om du vill se hur en föreningsbildning går till enligt en standardprocess kan du kolla in vår steg för steg-guide. Nedan har vi anpassat listan till en ekonomisk förening.
Skriv förslag på stadgar. Här ska föreningens ändamål och verksamhet beskrivas. Storleken på medlemsinsatsen och hur den ska betalas ska tydligt tas upp. Viktigt att det framgår:
Bolagsverket har en utförlig sammanställning på vad stadgarna måste innehålla.
Styrelse och revisorer utses av medlemmarna. Ha i åtanke att minst tre ledamöter måste vara myndiga.
På föreningsstämman bildas föreningen. Medlemmarna tar beslut om föreningens:
Viktigt att komma ihåg: protokollför mötet!
För mer om information om denna punkt, fortsätt till rubriken precis nedanför ”Registrera ekonomisk förening”.
Efter första föreningsstämman är det dags för registrering av föreningen. Det är viktigt att göra detta inom ett halvår efter att beslutet togs att föreningen skulle startas. Du gör detta på Bolagsverkets e-tjänst på Verksamt.se.
På denna sida kan ni också moms- och arbetsgivarregistrera föreningen eller ansöka om F-skatt. Bolaget blir efter registrering en juridisk person.
Grundförutsättningen för en ekonomisk förening är att den ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen - exempelvis få ett bättre pris eller sänkta kostnader jämfört med personer som inte är medlemmar.
En ekonomisk förening kännetecknas av:
Minst tre medlemmar (fysiska eller juridiska).
Öppet medlemskap (kan begränsas i stadgar).
Medlemmarnas risk begränsad till insatsen.
Bolagsverket har en grundlig genomgång som tar upp vad stadgarna i en ekonomisk förening måste innehålla.
En ekonomisk förening blir efter registrering hos Bolagsverket en juridisk person. Den juridiska personen kan äga saker, ha anställda och teckna avtal.
Medlemsnytta – medlemmarna drar ekonomisk nytta av verksamheten.
Öppen för alla som uppfyller stadgarnas villkor.
Demokratisk uppbyggnad. En medlem - en röst.
Möjlighet till brutet räkenskapsår.
Kooperativ och bostadsrättsföreningar räknas till ekonomiska föreningar. Ett exempel på detta är Kooperativa Förbundet som består av 31 konsumentföreningar och bland annat är majoritetsägare i Coop Sverige AB.
För att återkoppla till föreningsformens grundförutsättning (”främja medlemmarnas ekonomiska intressen”) är syftet med Kooperativa Förbundet att ”skapa ekonomisk nytta och göra det möjligt för medlemmarna att i sin konsumtion bidra till en hållbar utveckling för människor och miljö”.
Copyright © All Rights Reserved