Skydda er förening

Föreningsinfo 22 mar , 2018

När ni har registrerat föreningen så är föreningens namn redan skyddat på samma vis som ett företagsnamn. Om ni har ett varumärke (t.ex. en logotyp) så kan ni ansöka om varumärkesregistrering för att försäkra att ingen annan använder sig av ert varumärke. Det är naturligtvis inte nödvändigt, men om ni är seriösa så är det rekommenderat, särskilt om ni ska sälja profilprodukter för att stödja föreningen.

Föreningskapning

En föreningskapning är när någon på falska grunder företräder en förening, oftast i syfte att ta ut pengar från föreningen, eller för att köpa varor via föreningen. Risken är väldigt liten, då det sker väldigt få kapningar av företag och föreningar i Sverige, men vilken förening som helst är en potentiell måltavla. En föreningskapning görs genom en falsk ändring av t.ex. firmatecknare, styrelseposter eller postadress.

Hur skyddar vi vår förening?

Bolagsverket rekommenderar att ni skaffar en digital brevlåda, så att ni kan få ett e-postmeddelande och/eller SMS när det kommer in en anmälan om ändring av styrelsen, firmatecknare, eller en ny postadress. Det ger er möjligheten att agera snabbt om en felaktig eller falsk registrering dyker upp, samt om en orderbekräftelse eller faktura dyker upp för något ni inte har köpt.

Vad kan vi göra om föreningen har blivit kapad?

Gör en polisanmälan. Kontakta skatteverket, bolagsverket eller där ni är registrerade, så kan ni få uppgifter om vem som har skickat in anmälan för ändringarna. Har de felaktiga uppgifterna redan registrerats ska du så snabbt som möjligt anmäla de riktiga uppgifterna till Bolagsverket.

Skydda föreningen på webben

Det är inte alla föreningar som vill eller behöver vara synliga på webben genom att ha en egen webbplats, ett forum eller en mejlinglista, men många väljer att ha en hemsida vare sig det behövs eller ej. IIS (Internetstiftelsen i Sverige) har i samarbete med polisen tagit fram en djupgående internetguide för att hjälpa dig att skydda dig mot bedragare på nätet. På den här sidan kommer vi att ge några allmänna råd att följa för att hålla säkerheten på topp.

Domän (webbadress)

Domännamnet är webbplatsens adress, till exempel www.foreningsinfo.se. Registrera domännamnet så fort ni har valt namnet för föreningen – helst i flera år framöver. Det försäkrar att ingen annan registrerar domänen som ni vill ha. Där kan ni exempelvis ha information om föreningen och hur man blir medlem, skapa ett medlemsforum för interna diskussioner, publicera nyheter om era aktiviteter, samt ta emot frågor från allmänheten.

Använd krypterade anslutningar

Om ni har ett WiFi-nätverk, till exempel i er föreningslokal så ska det vara krypterat med Wi-Fi Protected Access (WPA) och naturligtvis lösenordskyddat. Använd HTTPS och/eller VPN för medlemssidor på internet. HTTPS är ett krypterat protokoll för webben, vilket gör att informationen som skickas över nätet endast kan ses av användaren och servern denne är ansluten till, medan en VPN-tjänst gör samma sak, fast även om det saknas HTTPS. Det innebär att ingen utomstående kan se trafiken, så som era lösenord, transaktioner och interna diskussioner.

Dataskyddsregler

Dataskyddsförordningen gäller all slags verksamhet, inklusive föreningar. Det innebär att det finns vissa regler för hur en förening får hantera information om privatpersoner, till exempel medlemmar och webbplatsbesökare. Den 25:e Mars 2018 trädde de nya reglerna i kraft och för att se till att er förening följer de nya dataskyddsreglerna kan ni ta hjälp av guiden för dataskyddsregler på Verksamt.se. Den är skapad för småföretagare, men fungerar precis lika bra för föreningar.

Läs mer

Om företagskapning på Bolagsverket.se (gäller även föreningar)

Om att skydda din förening på Bolagsverket.se

Den fullständiga versionen av dataskyddslagen från europa.eu (PDF) eller en mer lättläst version från Datainspektionen.se